dissabte, 14 de setembre del 2024

Tot desmitificant Winston Churchill

 Vaig llegir abans de l'estiu una entrevista al periodista i intel·lectual d'esquerres Tariq Ali, a rel de la publicació del seu llibre Winston Churchill, sus tiempos, sus crímenes. Alianza ed.. Vaig inscriure aquest llibre en el llistat mental de lectures que acostuma a ser un preàmbul de l'oblit, si no és com en aquest cas que un familiar em va fer arribar l'exemplar que acabava de llegir. L'he llegit amb avidesa, fins deixar de costat per uns dies una lectura extraordinària (la biografia literària de Josep Pla). El títol ja és una declaració d'intencions de l'autor (així com la fotografia de portada que faria confondre'l amb un gàngster qualsevol), i és posar en el seu lloc el mite de Churchill, amb un focus més ample sobre la seva trajectòria tant d'abans com després de la segona Guerra Mundial, i molt més enllà d'aquest marc pel qual quasi tots el coneixem: com la figura quasi providencial, l'home del moment, que va liderar la resposta inicial a la barbàrie nazi i va portar el seu país (o fins i tot els aliats en el seu conjunt), cap a la victòria que ens ha arribat a través de pel·lícules tant recents com The darkest hours.

 Després d'haver llegit una mica sobre el tema jo ja tenia la convicció que si Churchill no hagués coincidit amb la Segona Guerra Mundial, seria a hores d'ara un personatge que rebria una valoració més aviat negativa de les seves aportacions històriques (només cal recordar el desastre de la campanya de Gal·lípolis, la seva mentalitat racista, misògina i imperialista, etc.), tot i que només seria conegut per acadèmics i estudiosos de la història de Gran Bretanya. Seria un personatge més aviat obscur i anònim, no pas un mite reconegut mundialment.

Tariq Ali prova de superar aquesta dicotomia centrant-se sobretot en el context històric i en la mentalitat/filosofia que guiava Winston Churchill i els seus coetanis. En aquest sentit, el llibre excedeix de lluny la figura de Churchill fins el punt que hi  ha reguitzells de pàgines que ni l'esmenta, i que fins i tot si no sabés la pretensió inicial del llibre tampoc es trobaria a faltar. Sembla en aquests capítols que Churchill sigui més aviat una excusa per a que Tariq Ali expliqui la seva pròpia anàlisi històrica des del darrer terç del segle XIX fins mitjans segle XX. Però això el fa igualment interessant.  

En tot cas, tot i que hi ha algunes disgressions amb to subjectiu i fins i tot àcides o extemporànies, el llibre aconsegueix el seu objectiu de forma convincent amb una allau de referències i fets històrics comprobables, que permeten posar Winston Churchill dins el marc que li correspon i esfondrar, també justament, la campanya de mistificació interessada al voltant d'aquesta figura. No falten  polítics i algun altre poca-solta que conec que per fer-se l'interessant remeni en el sac de les seves dites o anècdotes per com a crosses pels seus discursos. Vlodomir Zelensky és el darrer exemple quan va visitar el parlament britànic. També reflecteix el fet que la mitificació de persones i personatges per part de les nacions sigui quasi una necessitat per consolidar la pròpia identitat (o auto-estima), i per tant poden no tenir gaire de racional. Personalment, sempre m'ha esfereït l'ensalçament incorrupte de Mao Tse Tung a la Xina i alguns intents sembla que seriosos de voler fer el mateix amb Stalin. Per això mateix, són molt higiènics aquests exercicis com el del Tariq Ali per recol·locar les coses al seu lloc i que tampoc tornin a ser excusa per noves barbaritats. I també permet entendre que es visqui com un ultratge qualsevol intent com el d'aquest llibre.

El balanç del Churchill, d'acord amb Tariq Ali, és doncs definitivament negatiu i fins i tot sinistre. Segons el seu argumentari, molt ben bastit, ha intervingut molt directament, o secundàriament i si més no la mentalitat que l'imperava, en la sembra de molts dels ous de la serp dels conflictes que avui encara arrosseguem, des del sub-continent Indi, fins tot el pròxim orient amb la creació estrafolària d'Iraq i sobretot en l'interminable conflicte àrabo-isrealià-palestí. I sinó pregunteu a algun grec l'opinió que en pugui tenir, poc menys que la consideració que mereix un súcube, després d'atiar una espantosa guerra civil fratricida tot just acabada l'ocupació nazi d'aquest país*.  Per no esmentar les seves pífies durant la Primera Guerra Mundial i també alguna de la Segona, i també despullant algunes mixtificacions com el quasi-desastre de Dunkerque. Certament, es troba a faltar que es contrasti també els seus encerts i paper com a líder oportú durant la Segona Guerra Mundial. Només esmenta que va tenir uns graus més de lucidesa per veure venir cap on portaria la bogeria de Hitler i anticipar-s'hi**. Però també assenyala el contrast amb la seva fascinació prèvia pel feixisme. Segurament va jugar el paper del borni en el país dels cecs. 

En tot cas, el llibre és molt ric i permet conèixer més a fons la història d'aquest període i la fa molt més humana, tràgica, menys literària, però també comprensible. Cal esmentar que l'autor tampoc estalvia coces a tot de tòtems històrics, inclòs el quasi-beat Gandhi a qui de passada també li treu una mica de llustre. 

A un nivell més general, la gran lliçó és que cal estar previnguts dels mites interessats i d'empassar-nos la història tal com ens ha vingut donada. I que és molt recomanable tenir a l'abast aquest tipus de lectures que ens avisen de no combregar amb rodes de molí i tenir postures més sanament escèptiques i ponderades. 



* Vaig pescar una asseveració agre i dura en aquest sentit precisament, llegint el llibre de l'autor grec Theodor Kallifatides (Pagesos i senyors, Galaxia Gutenberg), que protestava amb coneixement de causa contra la pseudo-divinització d'un personatge malèvol i sense escrúpols morals. 

**La suposada lucidesa de Churchill davant l'ascens de Hitler i la política d'apaivagament practicada pel seu antecessor Chamberlain, queda en no res davant les consideracions en els articles publicats els anys 1923-24, que llegides ara eren aleshores quasi epifàniques,  dels nostres Eugeni Xammar i Josep Pla, que els anys vint van ser testimonis directes de les primeres convulsions del Nazisme i van entrevistar personalment a un jove i encara desconegut Hitler. Em fa pensar que la lucidesa de Churchill no sigui també una mitificació també oportunista. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada